Mahjong Solitaire Tutorijal

Mahjong Solitaire, izgled Kornjača

U ovom ćemo tutorijalu pokušati riješiti Mahjong igru korak po korak. Nažalost, cijela igra bi predugo trajala, tako da ćemo pokazati samo 10 koraka. Ovo bi vam trebalo dati uvid u osnovnu igru i poteze kao i osnovnu strategiju.

Tutorijal: Kako igrati Mahjong?

Mahjong Solitaire tutorijal, korak 1

Evo kako izgleda stog Mahjong pločica na početku. Ovaj izgled u obliku piramide se zove „Kornjača” jer su vidljive noge i rep, a piramida podsjeća na oklop kornjače. Ima puno izgleda za Mahjong, ali je Kornjača najpopularniji i može se pronaći kao unaprijed zadani u većini Mahjong Solitaire igara.

Dobra početna strategija je ukloniti pločice na vrhu piramide i na krajevima kornjačinih nogu, repa ili glave. Razlog tome je što uklanjanjem ovih pločica mnoge druge pločice postaju dostupne. Ovdje smo imali sreće jer vidimo pločicu Zelenog zmaja na vrhu kornjačinog oklopa i na kraju njenog repa. Ove dvije pločice označene su crvenom bojom. Postoje također još i druge dvije pločice Zelenog zmaja označene plavom bojom. One se, međutim, ne mogu ukloniti jer su i s lijeve i desne strane blokirane drugim pločicama. Stoga, našim prvim potezom uklonit ćemo dvije pločice Zelenog zmaja označene crvenim krugovima.

Mahjong Solitaire tutorijal, korak 2

Uklanjanjem pločice Zelenog zmaja na kraju kornjačinog repa čini pločicu Južnog vjetra (označenu crvenim krugom) dostupnom za uklanjanje. Sparit ćemo je s drugom pločicom Južnog vjetra označenom s crvenim krugom. Zašto ne s onom označenom plavom bojom? Zbog toga što uklanjanjem pločice označene plavim krugom niti jedna pločica neće postati dostupna za uklanjanje. Međutim, uklanjanjem pločice označene crvenim krugom učinit ćete pločicu s 8 znak dostupnom. Četvrta pločica s Južnim vjetrom je također vidljiva na ploči, označena ljubičastim krugom. Ova je pločica trenutno nedostupna za uklanjanje jer je zaglavljena između Sjevernog vjetra i pločice 6 bambus.

Mahjong Solitaire tutorijal, korak 3

Sad su tu dostupne četiri iste pločice koje se mogu iskombinirati: četiri pločice 2 znak se mogu odjednom ukloniti. Kad god vidite situaciju gdje se mogu ukloniti četiri iste pločice, uklonite ih bez oklijevanja. Ukoliko imate dostupne samo dvije ili tri iste pločice, trebate uvijek dobro razmisliti koje pločice prvo ukloniti, jer uklanjanje pločica pogrešnim redom može vas odvesti u slijepu ulicu. Međutim, ako imate dostupne četiri pločice, redoslijed nije bitan jer sve idu odjednom.

Mahjong Solitaire tutorijal, korak 4

Ovdje možemo vidjeti četiri pločice 4 krug. Dvije od njih, označene plavim krugom, nisu dostupne, jer su blokirane s obje strane. Ipak, dvije označene crvenim krugom su dostupne jer ih ništa ne blokira s lijeve strane. Pamtimo da je dobro započeti uklanjanjem kornjačine glave. Stoga, uklanjamo dvije pločice 4 krug označene crvenim krugovima.

Mahjong Solitaire tutorijal, korak 5

Naš slijedeći potez je ukloniti dvije pločice 4 bambus na kornjačinim nogama. Uklanjanjem pločica iz najizduženijih redova je uvijek dobra strategija. Zbog toga što kad je red duži, veća je mogućnost da će neke pločice unutar njega biti blokirane.

Mahjong Solitaire tutorijal, korak 6

Ponovno, imamo dostupne četiri iste pločice za uklanjanje. Ovaj put to su četiri 3 krug pločice na slici označene crvenim krugovima. Kao što je prije rečeno, kada su za uklanjanje dostupne sve četiri pločice onda je sigurno to i napraviti jer ne možete pogriješiti u redoslijedu uklanjanja. Zbog toga odmah uklanjamo sve četiri 3 krug pločice.

Mahjong Solitaire tutorijal, korak 7

Možemo vidjeti tri pločice 1 znak na ploči. Jedna od njih – ona s plavim krugom – nije dostupna, zaključana je na dnu reda. Dvije ostale pločice 1 znak se nalaze u gornjem redu, a četvrta se ne računa jer je vjerojatno negdje ispod kornjačinog oklopa. U takvoj situaciji, uklanjanje dvije dostupne pločice 1 znak bi mogla biti dobra ideja jer one blokiraju mnogo pločica unutar jednog od najizduženijih redova. Rasformiranje dugih redova bi trebao biti jedan od prioriteta tijekom igre.

Mahjong Solitaire tutorijal, korak 8

Sad na ploči možemo vidjeti četiri pločice 3 znak. Dvije nisu dostupne, a druge dvije, označene crvenim krugovima, mogu se ukloniti. Možemo vidjeti da ima dvije pločice 3 znak jedna pored druge: označene plavom i crvenom bojom. Ovo je riskantna situacija jer u slučaju kad su dvije uparene pločice jedna do druge, šansa da se zaglavite je jako velika. Ovo se može dogoditi ako uklonimo druge dvije pločice, koje nisu jedna do druge. Tada, kako bismo uklonili pločice koje su jedna do druge, moramo ukloniti sve pločice lijevo i sve pločice desno od njih. To nekad može biti teško pa čak i nemoguće.

Mahjong Solitaire tutorijal, korak 9

Kao posljednji potez ovog tutorijala, odlučit ćemo koju pločicu 7 znak trebamo ukloniti. Primijetite da jedna od njih, ona označena ljubičastim krugom, nije dostupna. Od ostale tri, jedna je na vrhu stoga, jedna je u donjem sloju i jedna (označena plavim krugom) je otprilike u sredini. Odabrat ćemo dvije pločice označene crvenim krugovima. Zašto? Pločica na vrhu je ključna i treba biti brzo uklonjena jer smanjenje najgornjeg sloja omogućit će nam pristup mnogim pločicama sakrivenim ispod. Pločica u donjem sloju nam čini dostupnom jednu drugu pločicu: pločicu Zima. S druge strane, pločica označena plavom bojom neće niti jednu pločicu učiniti dostupnom neposredno nakon njenog uklanjanja. Pločica skrivena ispod nje bit će dostupna samo nakon što se uklone tri pločice s lijeve strane. Stoga, neposredni rezultat se čini puno bolji ukoliko uklonimo dvije pločice označene crvenom bojom.

Mahjong Solitaire tutorijal, korak 10

Ovo je posljednji korak ovog tutorijala. Koji je sljedeći potez kojeg bismo trebali napraviti? Jedna mogućnost je ukloniti dvije pločice 8 krug: jedna je na vrhu stoga, a druga je skroz lijevo blokirajući vrlo dugačak red pločica. Drugi mogući potez je ukloniti pločice Krizanteme i Bambusa ili dvije pločice 8 znak jer će pomoći u rasformiranju vrha piramide. Postoje također i drugi potezi. Na primjer, možemo ukloniti pločice 3 bambus, pločice 1 krug, pločice Proljeće i Zima ili pločice 9 krug. Ovo, vjerojatno, nisu tako dobri potezi kao oni ranije spomenuti. Možete li uočiti neke druge moguće poteze?

Ostali izvori

Više o pravilima igre Mahjong Solitaire možete pročitati na Wikihow (na engleskom).

Alternativno, možete pogledati video na YouTube: