Tradicionalni Mahjong

Ljudi igraju tradicionalni Mahjong

Web stranica koju ste posjetili uključuje Mahjong Solitaire, verziju Mahjonga koju može igrati samo jedan igrač. Ipak, ova igra za jednog igrača dolazi od drevne kineske igre koju obično igraju četiri igrača. Igra je slična Remiju, ali umjesto s kartama igra se s 144 pločice koje oblikom podsjećaju na domino pločice. Za razliku od domina i slično kartama, Mahjong pločice su podijeljene u boje i još nekoliko grupa: zmajevi, vjetrovi, biljke i godišnja doba. Tradicionalni Mahjong se može igrati kao čista zabava ili kao oblik kockanja. Pločice za igru također mogu proreći sudbinu kao što to mogu karte za tarot.

Igra je popularna širom svijeta, a postoje i mnoge zemlje u kojima se održavaju natjecanja u Mahjongu. Svaka zemlja ima svoja pravila tako da igrači igraju na različite načine ovisno o tome jesu li u Kini, Japanu, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u itd.

Da bi započeli igru, igrači trebaju dvije obične kocke (sa šest stranica) i neobavezno, spremnik za pločice za svakog od igrača kako ne bi jedni drugima vidjeli pločice. Kao što je gore rečeno, pločice za igru podijeljene su u boje i druge grupe. Jedna od grupa sastoji se od četiri vjetra: Istočni vjetar, Zapadni vjetar, Sjeverni vjetar i Južni vjetar. Na početku igre moraju se pripremiti pločice s četiri vjetra i igrači naizmjenično uzimaju po jednu pločicu. Igrač s Istočnim vjetrom bira na koje će mjesto za stolom sjesti. Igrač sa Zapadnim vjetrom sjeda na suprotnu stranu stola, a igrači s pločicama Južnog vjetra i Sjevernog vjetra sjedaju desno i lijevo od igrača s Istočnim vjetrom navedenim redoslijedom. Ovo može biti zbunjujuće jer se razlikuje od geografskog rasporeda. Igrač s Istočnim vjetrom je povlašten tijekom igre. Međutim, nakon svake runde, oznaka Istočnog vjetra pomiče se u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, a igrač koji je imao pločicu Južnog vjetra postaje Istočni vjetar. Igra se ne može završiti dok svi igrači ne dobiju priliku barem jednom biti igrači Istočnog vjetra – inače igra ne bi bila poštena.

Nakon što su igrači zauzeli svoja mjesta, pločice se miješaju i svaki igraču izvlači 36 pločica i koristi ih kako bi izgradio zid koji 18 pločica dug i 2 pločice visok. Tada se ovi zidovi povezuju kako bi se stvorio zid oblika četverokuta, koji se također naziva Kineski zid. Tada igrač Istočnog vjetra baca kockice kako bi odredio tko će biti osoba koja će probiti zid. Ista osoba, zatim, ponovno baca kockice kako bi odredio gdje će se zid probiti i uklanja dvije pločice s tog mjesta i stavlja ih na obližnji zid. Zid je tada djelomično rasformiran, počevši od upravo nastale rupe i svaki igrač dobiva 13 pločica osim igrača Istočnog vjetra koji dobiva 14 pločica. Ukoliko igrač ima bilo koju pločicu od godišnjih doba ili biljaka on stavlja te pločice ispred sebe i uzima isti broj pločica sa zida.

Igrači jedan za drugim izmjenjuju svoje pločice stavljajući ih ploču i uzimajući iz zalihe koju su ostavili drugi igrači ili sa zida. Točne upute kako ovo ide su složene, a više o tome možete pročitati na stranici The Shop ili na stranici Udruga Igranje.

Cilj igre je sakupiti kombinaciju parova, trisova, četiri identične pločice ili uzastopne pločice iste boje. Tko god to napravi prvi kaže „Mahjong!” i runda je gotova. Zatim se računaju bodovi te se boduju razne kombinacije pločica. Na primjer, tri ili četiri iste pločice ili niz tri pločice iste boje daju određeni broj bodova. Igrač koji je rekao „Mahjong” od svakog igrača dobiva onoliki broj bodova koji je postigao sa svojim kombinacijama. Svaki od ostalih igrača plaća preostalim igračima razliku bodova, osim igrača Istočnog vjetra koji uvijek plaća ili prima dvostruki iznos.

Video tutorijal

Ovdje možete pogledati brzi vodič o tome kako igrati tradicionalni Mahjong:

Ovdje možete pogledati malo duži video s tutorijalom:

A ovdje možete pogledati kako igraju profesionalni igrači:

Mogu li igrati Mahjong online?

Da. Neke organizacije nude online igre. Nažalost, nije ih lako pronaći jer kad u Google utipkate „Mahjong”, dobit ćete uglavnom rezultate vezane za Mahjong Solitaire. Bilo bi bolje da umjesto toga pokušate pretražiti „Mah jongg”. U svakom slučaju, evo nekoliko linkova koji bi vam trebali početi da započnete svoju online avanturu s tradicionalnim Mahjongom:

Mogu li igrati Mahjong uživo?

Da. Samo trebate pronaći odgovarajuću online zajednicu. Na primjer, pogledajte na forumima gdje možete pronaći osobe koje žele druženje i igru. Evo nekoliko linkova koji vam mogu pomoći:

Sretno!